Illustrasjonsbilde fra Norsk kunstårbok 2017: Brian Jungen, Shapeshifter, 2000. Installation view, Art Gallery of Alberta, Edmonton. Photo: M. N. Hutchinson. Courtesy of Catriona Jeffries, Vancouver. (Skulptur satt sammen av hvite resirkulerte plaststoler).


09.07.2017

PLAST OG KUNST – Fra utopi til undergangsvisjon

Heldags seminar om plast og kunst
Onsdag 6. september, 10.00 - 17.00
Kunstnernes Hus

Gratis inngang


Det er i år 100 år siden den russiske konstruktivisten Naum Gabo laget verdens første kunstverk i plast. Vi markerer jubileet ved å vie store deler av boken til å se på plastens kunst- og kulturhistorie og dens rolle i dagens samfunn. Plast og kunst er også tema for vårt lanseringsseminar på Kunstnernes Hus, onsdag 6 september.

Historien om plast er en historie som starter i utopien, og som fører inn i dystopien. De siste årene har det blitt stadig klarere hvordan plastmaterialene som skulle omforme verden og gi velferd og velstand til alle, har en dyster skyggeside. Vi har blitt oppmerksomme på det enorme omfanget av plastsøppel som ender i havet og næringskjeden, og på i hvor liten grad det brytes ned over tid. I følge en av årets årbokskribenter, Heather Davis, har plast gått fra å være et utopisk materiale til å bli en markør for antropocen, den menneskeskapte geologiske tidsalder. Gjennom seminaret Plast og kunst vil vi se nærmere på vårt forhold til disse tilsynelatende uunnværlige materialene som har formet vår verden på så mange måter.

Innlegg av professor i historie og vitenskapsteori, Bernadette Bensaude-Vincent; forsker Heather Davis; kunsthistoriker Ingrid Halland og generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær. Kunstpresentasjoner og samtaler med blant andre Siri Aurdal og Elin T. Sørensen.

Seminaret er støttet av Norsk kulturråd, stiftelsen Fritt Ord og The Thief.


<< Tilbake / Back